Programma van Referentiepersoon RIS Antwerpen 2025

Referentiepersoon RIS Antwerpen 2025

Vierdaagse opleiding

Referentiepersoon RIS Antwerpen 2025
  • Dag 1, dinsdag 4 februari

  • 9:30 - 16:30
    • Voormiddag: Met zijn allen in het ‘seksbad’

      Lesgever: Ellen Vandenbroeck (freelancer Aditi vzw)

      In deze module staan we stil bij een aantal begrippen die een noodzakelijke basis vormen voor deze 4 daagse opleiding. Zo verduidelijken we het begrip ‘seksualiteit’,  ‘seksuele gezondheid’, ‘quality of life’, ….

      Daarna zoemen we dieper in op de seksuele rechten van mensen en doen we de oefening hoe we deze rechten kunnen  vertalen naar ouderen binnen het WZC.

      Tevens zal ook het juridische kader van seksuele dienstverlening en sekswerk toegelicht worden.

    • Namiddag: Seksloos, liefdeloos en onaangeraakt?

      Lesgever: Els Messelis

      Deze module bevat twee onderdelen waarbij Els Messelis ons  tijdens het eerste deel meeneemt in de beeldvorming t.a.v. ouderen en seksualiteit. Hoe sterk beïnvloeden stereotypen over ouderen en seksualiteit onze dagelijkse omgang, welke invloed kan dit hebben op het groepsgebeuren, komen deze ideeën wel overeen met wat onderzoek aantoont?... En vooral hoe kunnen we binnen het WZC komen tot een juiste beeldvorming over ouderen.

      In het 2de deel zullen we verder stilstaan bij de plaats van seksualiteit in het leven van mensen in een WZC. Wat is hierbij de rol en verantwoordelijkheid van (zorg)professionals.  Met andere woorden hoe kunnen we seksualiteit bespreekbaar maken en de kwaliteit van omgaan met ouderen vergroten.

  • Dag 2, dinsdag 11 februari

  • 9:30 - 16:30
    • Voormiddag: Het leven zoals het is

      Lesgever: Nelle Frederix (Aditi vzw)

      Tijdens deze module gaan we eerst vanuit een biologische invalshoek kijken naar seksualiteit en seksuele ontwikkeling bij ouderen. Hoe verandert het lichaam bij het ouder worden? Welke invloed heeft dit op het seksuele leven? Wat is de rol van medicatie?, …

      Daarna zal ook het psychologische luik aangesneden worden en staan we vooral stil bij de beleving van relaties, intimiteit en seksualiteit bij mensen op oudere leeftijd.

    • Namiddag: ‘Het ABC over LGBT+ Senioren

      Lesgevers: Patrick Gaens en Maggy Doumen (RainbowAmbassadors)

      In dit onderdeel zullen deelnemers aan de hand van getuigenissen kunnen kennismaken met het leven en ervaringen van LGBT+ ouderen. Wat weten we over hen? Hoe zit het met onze beeldvorming en onze emoties rond dit thema? En welke plaats heeft de LGBT+  binnen het WZC?

  • Dag 3, dinsdag 18 februari

  • 9:30 - 16:30
    • Voormiddag: ‘Als Amor de draad kwijtraakt’

      Lesgever: Christian Verelst (ExpertiseCentrum Dementie Paradox)

      Ook ouderen met dementie zijn seksuele wezens. Maar wat doet dementie met het seksuele leven van een persoon? En wat kan de impact hiervan zijn op de partner, familie of professionele hulpverlener? Wat met grensoverschrijdend gedrag en hoe schatten we het begrip toestemming in?, …

      In deze module staan we bij al deze vragen stil en worden handvatten aangereikt om de bespreekbaarheid van seksualiteit bij mensen met dementie te bevorderen.

    • Namiddag : ‘Checkpoint sexy Charlie’

      Lesgever: Karen De Wilde (Sensoa)

      Het Vlaggensysteem is een methodiek om seksueel (ongewenst) gedrag te kaderen en te beoordelen.

      Aan de hand van situatieschetsen leren we hoe we gedrag kunnen inschatten en hoe we seksueel (grensoverschrijdend) gedrag kunnen bespreekbaar maken met de bewoner of het team. Deze methodiek geeft ons tevens de mogelijkheid om pijnpunten binnen het beleid bloot te leggen en aan te pakken.

  • Dag 4, dinsdag 25 februari

  • 9:30 - 16:30
    • Voormiddag: ‘De koe bij de horens vatten’

      Lesgever: Miek Scheepers (Aditi vzw)

      Een beleid inzake relaties, intimiteit en seksualiteit is een must binnen iedere WZC. Maar hoe begin je hier nu aan? Wie moet hierbij betrokken worden? Wat moet er allemaal omvat zijn in dit beleid? …

      Tijdens deze module reiken we handvatten aan hoe je zicht krijgt op de sterktes en zwaktes van je organisatie, vanuit welke denkkaders een beleid kan worden opgebouwd, welke procedures noodzakelijk en welke wenselijk zijn. Met andere woorden hoe bouwen we  een beleid inzake seksuele gezondheid uit binnen onze organisatie.

    • Namiddag: ‘Eerst blabla, dan boemboem’

      Lesgevers: Miek Scheepers (Aditi vzw)

      Bespreekbaar maken van seksualiteit betekent “professioneel praten over”. Dat dit geen eenvoudige materie is wanneer het om taboeonderwerpen gaat, toont de praktijk maar al te vaak aan.

      Daarom gaan we in deze sessie met elkaar op een veilige manier verschillende gesprekmethodieken bespreken en oefenen. Tevens staan we stil bij de sociale kaart en alle mogelijke doorverwijzers.

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Prijs deelname één persoon € 650,00
Prijs deelname meerdere personen € 600,00

4 x broodjeslunch inbegrepen in de prijs