Corona en personen met een mentale beperking

398741.w1600.bf38c88.b21b03a.q90.jpgvrijdag 27 maart 2020 18:40

Het is niet voor iedereen evident om te begrijpen wat COVID-19 is en al helemaal niet voor kinderen en volwassenen met een mentale beperking. Het is aan de zorginstellingen om op een ontwikkelingsadequate toelichting te geven over de reden waarom activiteiten uit de dagstructuur niet kunnen doorgaan, waarom lichaamscontact beperkt moet worden en waarom de personen met een beperking voorlopig geen contact kunnen hebben met anderen.

Om de diensten hierbij te helpen, sloegen Open Thuis Limburg (OTL) en ZITDAZO de handen in elkaar. Lore Van Cleven is begeleidster zelfstandig wonen bij OTL: “Op Facebook zag ik een filmpje van ZITDAZO voorbij komen dat op kindermaat uitlegt wat het coronavirus betekent. Ik dacht meteen dat zo’n filmpje ook interessant zou zijn voor de cliënten die ik begeleid en stuurde een bericht naar de organisatie.”

Samen bekeken ze op welke manier het filmpje aangepast kon worden zodat het geschikt zou zijn voor mensen met een lichte tot matig mentale beperking. Steven Gielis van ZITDAZO: “Dankzij Sclera en Pictostudio konden we gebruik maken van pictogrammen, visuele voorstellingen van de belangrijke elementen van het filmpje.”

Twee filmpjes worden via deze e-mail gratis verspreid onder organisaties die werkzaam zijn onder het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Het ene filmpje is wat trager opgesteld om een diepe verwerking mogelijk te maken, het andere is wat flitsender opgebouwd om cliënten met een kortere aandachtspanne ook te bereiken. De video’s zijn vrij toegankelijk via een YouTube-kanaal.

https://youtu.be/W5tHz_APUJQ

https://youtu.be/Oci7-4Gx-GM

« Terug