Lentesymposium Autisme Centraal

lentesymposium2018cover.gifmaandag 15 januari 2018 09:40

Steeds meer mensen hebben moeite zich te herkennen in een oriëntatie. Ze passen niet helemaal in het hokje. Maar is het opdelen in hokjes wel een goede wijze om naar de seksuele identiteit te kijken? In deze lezing onderzoeken we wanneer men begon te spreken over oriëntatie als identiteitsverlener. Welke impact heeft dat op de wijze waarop wij naar onszelf kijken? Is oriëntatie een biologisch, psychologisch dan wel cultureel gegeven? Of is het een mengvorm van alle drie de factoren? Is het veranderlijk of vast? En, vertelt oriëntatie ons echt iets over het individu?

Trouw aan de traditie van ons lentesymposium volgt na de lezing van Wim een vertaling naar autisme. Peter Vermeulen zoekt naar antwoorden op vragen als: ontwikkelt de seksuele identiteit anders bij mensen met autisme? Is het feit dat seksuele oriëntatie zich tegenwoordig niet meer in enkele duidelijk afgebakende hokjes laat stoppen nu een voordeel voor de zoektocht van mensen met autisme naar een seksuele identiteit? Wat is de invloed van de moeilijkheden met zelfreflectie en keuzes maken op de genderontwikkeling van mensen met autisme? En wat met het feit dat mensen met autisme doorgaans minder gevoel hebben voor het conformeren aan culturele normen? En, vertelt oriëntatie ons echt iets over autisme?

Wim Slabbinck vond op zijn veertiende het boek Human Sexual Response in de boekenkast van zijn vader. Enkele slapeloze nachten later wist hij het: ooit zou hij seksuoloog worden. In zijn praktijk ontmoet Wim mensen die in de knoop liggen met hun seksualiteit, wat samenvloeide tot zijn goed onthaalde debuut Waarom mannen geen seksboeken kopen. Wim strijdt voor seksuele emancipatie, het recht op seks en betere seksuele en relationele educatie, voor ons allemaal. Hij runt de groepspraktijk Ruimte te Gent.

Peter Vermeulen had een vader zonder boekenkast. En dus had hij helemaal niets gelezen over autisme toen hij op zijn 25ste voor het eerst kennis maakte met iemand met autisme. Enkele slapeloze nachten later wist hij het: ooit zou hij autismedeskundige worden. In zijn zoektocht naar wat autisme is, ontmoette Peter mensen met en zonder autisme die hem wijzer maakten, wat resulteerde in zijn goed onthaalde debuut: Dit is de titel. Over autistisch denken. Vijftien boeken en vele jaren later strijdt Peter nog steeds voor een beter begrip van en voor autisme. Peter werkt bij Autisme Centraal.

De volledige uitnodiging in PDF vorm.

« Terug