Opleiding: "Let's talk about sex"

lets+talk.pngvrijdag 04 augustus 2017 09:29

Let's talk about sex !!

Wat kan je verwachten?

Praten over seksualiteit met een cliënt of bewoner is niet voor iedere zorgverlener een even  evident gegeven. Wanneer begin je trouwens zo’n gesprek? En is het aan de cliënt of bewoner om zijn/haar vraag te stellen? Of is het de verantwoordelijkheid van de professioneel om dit thema sowieso op tafel te leggen? Wat als de cliënt/bewoner grensoverschrijdend gedrag stelt? Gaan we dan, naast begrenzen, met de cliënt of bewoner bespreken waar fundamentele noden liggen? Hoe begint je een dergelijk  gesprek?  En wat met je eigen schroom en grenzen omtrent dit onderwerp? Voor professionelen in de zorg is het niet altijd zo gemakkelijk om met hun cliënten of bewoners te praten over intimiteit en seksualiteit. Nochtans behoort deze vorm van ondersteuning meer en meer  tot het takenpakket en moeten zorgprofessionelen er zich van bewust zijn dat wanneer zij niet over dit thema praten, hun cliënten vaak wegzinken in een isolement en hun gevoelens betreffende intimiteit en seksualiteit aan niemand kunnen verwoorden.
Gelukkig kan je leren om op een positieve manier over seksualiteit te praten.  
In deze vorming willen we je dan ook op weg helpen om dit zo concreet mogelijk aan te pakken.
We geven je tips en handvaten, zoeken samen naar het meest “geschikte moment” en leren onze eigen weerstanden opzij te zetten.
Bedoeling is om in een kleine groep zo praktisch mogelijk met dit thema aan de slag te gaan en aan de hand van praktijkvoorbeelden, oefeningen en rollenspel de nodige vaardigheden en attitudes te ontwikkelen.

Praktisch                                 

De opleiding neemt een volledige dag in beslag en er kunnen maximum 20 deelnemers per sessie aansluiten. In het najaar van 2017 willen we deze opleiding 2 keer organiseren voor twee verschillende doelgroepen.

Op vrijdag 17 november een eerste keer voor zorgprofessionelen uit de sector voor personen met een beperking (ortho, begeleiders, aanspreekpersonen integriteit…).
Op vrijdag 1 december organiseren we de opleiding opnieuw voor professionelen uit de ouderensector (zorgverantwoordelijken, ergo, referentiepersonen seksualiteit…).

Deze opleidingen gaan telkens door bij Sensoa in Antwerpen.
Kostprijs voor een ganse dag is € 120 pp (broodjeslunch inbegrepen) voor professionelen werkzaam binnen organisaties die lid zijn. Niet-leden betalen 150 €.
Inschrijvingen zijn beperkt tot een maximum van 20 deelnemers per sessie.
Inschrijven kan nu al (per mail naar steven@aditivzw.be), later deze zomer volgen alle verdere praktische gegevens.

« Terug